Béchettoernooi

Het seizoen begint voor RCH op 1 september 1985 met het Béchettoernooi in Den Haag. 

Dit is sinds 26 januari 1936 het jaarlijkse begin van het rugbyseizoen. Het ontleent zijn naam aan Paul Béchet. Deze Fransman kwam begin jaren twintig als jong diplomaat naar Nederland. Als fervent rugbyer was hij al vroeg betrokken bij het rugby in Nederland. Zo werd hij beschermheer van HRC en scheidsrechter. In 1947 werd hij benoemd tot Consul-Generaal van Frankrijk.
De door hem beschikbaar gestelde beker – toen nog ‘kunstvoorwerp’ genoemd – is dit seizoen voor RCH. Dat is duidelijk hersteld van het seizoen vol blessures hiervoor. Na overwinningen op The Bassets en The Dukes verliest het in de voorronde met 3-4 van DIOK, maar dat verliest van The Dukes. Door een beter doelsaldo (55-16) dan DIOK (25-15) speelt RCH in de finale tegen gastheer HRC en wint met 18-6.

Competitie

Op dinsdag 6 augustus beginnen voor RCH weer de trainingen na een seizoen vol blessures. Naast de speltechnische aspecten door de trainers John van Altena en Dick van Beek en de conditietraining door de onvolprezen fysiotherapeut Hans Wolff, wordt dit seizoen ook een krachtsportcentrum ingericht in de Nissenhut. Er worden vier selecties samengesteld. Helaas moet in de loop van het seizoen wegens gebrek aan spelers RCH 4 uit de competitie worden gehaald. Eveneens is het jammer dat RCH slechts over zo’n 22 topspelers beschikt. Daarna valt er een groot gat. John van Altena die dit seizoen na drie knieoperaties weer volop van de partij is vindt team 2 en 3 een verschrikking.

“Daar wordt de juiste mentaliteit behoorlijk verpest. Twee keer hoesten en ze blijven weg. Dat gaat over een jaar of vier, vijf toch ook problemen opleveren voor de hoofdmacht”

aldus de trainer/speler. Maar voorlopig gaat het met die hoofdmacht voorspoedig.

Het wint in het begin van het seizoen al van de belangrijkste rivalen CasRC en landskampioen HRC. Door het ontbreken van krantenknipsels en clubbladen is er geen goed verslag van de competitie samen te stellen. Dankzij Dick van Beek zijn er wel voldoende weekbulletins beschikbaar. Daarin staan echter alleen opstellingen en geen verslagen en uitslagen van wedstrijden. Dus veel zoeken; zo weten we dat RCH in de week van 21 tot 27 augustus oefenwedstrijden wint van Richmond, de eerste Canadese ploeg op bezoek in Nederland; van Hannover, de kampioen van West-Duitsland en van Ballyclare uit Belfast, Noord-Ierland. Op 22 december staat RCH met 22 punten uit dertien wedstrijden bovenaan. Dus twee wedstrijden verloren. HRC heeft dan al vier van zijn veertien gespeelde wedstrijden verloren en staat met twintig punten na CasRC op de derde plaats. De na de Kerst optredende strenge winter en de tweede opeenvolgende Elfstedentocht op 26 februari 1986 onderbreekt wederom de competitie. Heeft John van Altena zijn tweede Elfstedenkruisje gehaald? Hij heeft in deze winterperiode in ieder geval wel de trainingsavonden vol gekregen. Hij pakt de telefoon en belt alle seniorleden om te blijven trainen.

RCH weer kampioen

Dat heeft geholpen want RCH wordt voor de vierde keer in vijf jaar en de twaalfde keer in totaal kampioen van Nederland. Na twee verliespartijen in de eerste helft van het seizoen was er nog een kleine oprisping aan het eind van het seizoen. Een nederlaag in Leiden tegen DIOK. Dat verslaat vervolgens ook nummer twee in de competitie CasRC. DIOK wordt uiteindelijk vierde na RCH met vijftien gewonnen en drie verloren wedstrijden. CasRC met veertien gewonnen, drie verloren wedstrijden en één gelijkspel en HRC met dertien gewonnen en vijf verloren wedstrijden.

RCH 2 wordt zesde in de 1ste klasse Midden met acht gewonnen en tien verloren wedstrijden. Kampioen worden de commando’s uit Roosendaal (RCC) met zeventien gewonnen wedstrijden.
RCH 3 wordt achtste in de afdeling Midden 1 met zes gewonnen wedstrijden, tien verloren en één gelijkspel.

De vrouwen eindigen als zesde in Dames Noord met twee gewonnen en vijf verloren partijen.

Vriendschappelijk

Die Bosbokken spelen ook nog een groot aantal wedstrijden tegen gerenommeerde buitenlandse tegenstanders: Malone RFC, Surrey Police, West London Institute, de topper Harlequins Onder 21, Old Northampton, Kettering, Teignmouth en Witney.

De vrouwen spelen tegen de Old Windsorians.

Jeugd

De RCH-Cubs winnen op 6 april het nationale Jeugdtoernooi in Utrecht. Zo halen zij op 8 mei bij CasRC ook het nationaal seven-a-sidetoernooi in hun leeftijdsklasse binnen.

RCH/Eemland Juniors speelt in de halve finale om de Juniorbeker tegen Ducks/Oysters. 

De programma’s van alle jeugdcompetities zien er indrukwekkend uit. Maar van uitslagen is verder niets te vinden, behalve tussenstanden van afdelingen die bestaan uit zo’n twintig ploegen van Juniors en van Cubs, bijna dertig Mini-ploegen en elf Benjamin-ploegen. De verschillende teams spelen in hun respectieve competities in die tussenstand één tot twaalf wedstrijden. Daar is dus verder weinig over te zeggen.

Oud tegen Jong - de Karel van Sprengen beker
RCH begint 1986 op 5 januari traditiegetrouw met Oud-Nederland tegen Jong-Nederland om de Karel van Spengenbeker. Jong heeft dit seizoen een sterk team opgesteld dat bestaat uit Jong Oranjespelers van twee jaar daarvoor. Deze ploeg wint met 28-4 van de oudere en ervaren oud-internationals.

Prestatie Pul

RCH-speler/trainer en meer dan 100-voudig international John van Altena ontvangt deze dag voor zijn talloze verdiensten voor de rugbysport, en dat is zeker niet alleen op hoog niveau rugby spelen, uit handen van RCH-voorzitter Jan van Diessen terecht de Prestatie Pul.

Districten

West wordt de winnaar van de Districtscompetitie en dus winnaar van de Van Swoltrofee. Het eindigt met drie gewonnen wedstrijden voor district Midden, dat met twee gewonnen wedstrijden tweede wordt voor Noord-West en de Studenten.

Beker

Dit seizoen wordt voor het eerst om de ‘Beker’ gespeeld. RCH wordt al snel uitgeschakeld door HRC. Uiteindelijk wint DIOK op 13 april in het Hilversumse NRC de bekerfinale met 15-3 van AAC.

Nationaal seven-a-sidetoernooi

Het seven-a-sidetoernooi wordt dit seizoen georganiseerd door Roosendaal. Voor de komende drie seizoenen wordt RCH als organisator aangewezen. In de finale van dit toernooi op Koninginnedag 30 april wint NFC met 20-12 van CasRC.

RCH organiseert in Hilversum het eerste nationale seven-a-sidetoernooi voor vrouwen. Helaas geen uitslag bekend.

Op het internationale sevens-toernooi op 10 en 11 mei in Amsterdam wint evenals vorig jaar Steepholme de finale van de Golden Oldies.

Wereld Sevens toernooi

Marc Visser van RCH maakt deel uit van het Nederlands Sevensteam dat van 17 tot 25 maart in Sydney, Australië, deelneemt aan het eerste Wereld Sevenstoernooi voor alle toplanden.

Daar verliest het voor ruim 10.000 toeschouwers met 18-0 van gastland Australië, zeer eervol met 20-16 van Engeland en met 12-6 van Spanje. Nederland met Hilversummer Marc Visser presteert ondanks de nederlagen prima. Vooral de nipte nederlaag van 20-16 in de laatste minuut tegen Engeland spreekt aan.

In de finale verslaat Nieuw-Zeeland Australië met 32-0. Wales wordt derde voor Argentinië.

Het nationale Sevens-team in Australië met Marc Visser, vierde van links staand
Nederlands XV

Nederland wint wederom de Nordic-Cup (FIRA B-poule). Het begint op 5 oktober in Stockholm en wint niet zo gemakkelijk met 11-16 van Zweden. Op 15 maart lukt het in Dendermonde tegen België iets eenvoudiger met een 0-11 overwinning. Historisch en verrassend is op 13 april in Hilversum de 9-6 overwinning op Tsjechoslowakije. Daarnaast verliest Oranje op 6 september in Den Haag met 12-25 van Glasgow Districts uit Schotland en op 9 november op het NRC in Hilversum met 6-19 van Welsh Districts. Zo gaan de verliespartijen nog even door: 14 december met 3-20 van Amerika dat voor het eerst op bezoek is in Nederland.

Nederland – USA in Hilversum, 14 december 1985. 3-20.

Voor een bomvol NRC in Hilversum wint Queensland – met veel Australische internationals – op 26 januari met 54-4 van Oranje. Een Queensland dat even daarvoor ook Engeland, Wales, Ierland en met elf tries, Barbarians heeft verslagen. Op 15 februari verliest Nederland ook, zoals verwacht, in Parabiago met 21-3 van Italië B. Er volgt op 3 april in Zevenaar wel een 37-12 overwinning op BAOR. Van RCH zitten in de nationale selectie: Marc Visser, William van Altena, Henk Bottenberg en Gerard Uitenbosch

Nederlands B - XV

Nederland B speelt vanwege de strenge winter in ruim een maand vijf wedstrijden. Het begint op 21 maart in Hilversum met een 12-19 nederlaag tegen de Western Instutional Students uit Londen. Daarna volgt op 4 april in Geneve een 3-42 overwinning op Geneve. Twee dagen later is er in Lausanne een 10-28 overwinning op Zwitserland. Op 13 april wordt er in Hilversum met 31-0 gewonnen van Vlaanderen. Een 19-9 verlies is er op 26 april in Laarbruch tegen de RAF Germany. In de B-selectie zitten de Hilversummers Peter van der Zouwe en Gerard Uitenbosch.

Nederland-Frankrijk in 1986. Uitslag 10-0

Nederlands Vrouwen - XV

Het Nederlands vrouwenteam wint op 1 juni, na vier kleine nederlagen, voor het eerst van Frankrijk. Het wordt in Enschede 10-0 voor onze nationale vrouwen XV.

Daarvoor, in oktober 1985 spelen de vrouwen in Nijmegen tegen Zweden. Ook deze wedstrijd wordt gewonnen: 19-0.

Jong Oranje

Na een 6-9 verlies op zaterdag 9 november in Hilversum tegen West-Duitsland, wint Jong Oranje op 15 maart in Dendermonde met 10-0 van België; mede dankzij een uitstekende try van Hilversummer Peter van der Zouwe. Tegen het wereldteam Jong Australië gaat Jong Oranje op 26 januari met 0-68 ten onder. Overigens geen schande, deze ploeg versloeg net daarvoor het nog ongeslagen Nieuw-Zeeland en wint op toer in Groot-Brittannië alle wedstrijden overtuigend.

Eind maart neemt Jong Oranje deel aan het Preston Grasshopperstoernooi in Engeland. Het wint daar van Stock Grammar School met 6-4, van Hutton Grammar met 3-0, speelt met 4-4 gelijk tegen West Park en verliest van Woodhouse Groove School met 4-9, van Arnold School met 4-10 en met 0-14 van St. Brendas College

Klein Oranje
Door het afzeggen van de Belgen kent Klein Oranje een rommelig seizoen. Het verliest op 1 april in Den Haag met 0-8 van Preston maar wint met grote cijfers (60-0) in Havelte van District Noord-Oost. Schrijvers RCH is geselecteerd voor Klein Oranje.
Klein Oranje Mini's