Clubhuis geopend

Oplevering Clubhuis 1963/64 - rugbyclubhilversum.nlOp 24 augustus 1963 wordt het zwaarbevochten sportcomplex aan de Berensteinseweg officieel geopend door de Burgemeester van Hilversum de heer J.J.G. Boot. En zoals de Gooi- en Eemlander schrijft: ‘De leden van de Hilversumse rugbyclub RCH hebben de afgelopen maanden in de oude kininefabriek aan de Berensteinseweg een club lokaliteit ingesteld waarvoor menige aannemer zijn hoed zou afnemen. Geheel zonder deskundige hulp tussen de grauwe muren van het oude gebouw opgetrokken. Een schoolmeester was weken achtereen druk met de lambrisering terwijl een automonteur voor een fraaie tegelvoer zorgde.’ 

De vele proficiats van rugbyclubs, andere sportverenigingen en (gemeentelijke) officials zijn dan zeker op hun plaats. 

Béchettoernooi

Te Werve heeft de organisatie van het Béchettoernooi vanwege de ingebruikneming van het clubhuis en het veld bij hoge uitzondering toegewezen aan RCH. Het toernooi vindt plaats op 8 september en wordt  bovendien gewonnen door de organiserende vereniging.

Bechettetoernooi 1963/64 - rugbyclubhilversum.nl

Ook in de finalepoule met AAC en ’t Gooi maakt RCH geen fouten. Het wint zowel van AAC als ’t Gooi. Die twee ploegen spelen gelijk. Dus mag RCH de beker in ontvangst nemen van bondsvoorzitter Jhr. Texeira de Mattos.

Een prachtige prijs ook voor de voortreffelijk spelende Hilversummers op het nieuwe sportcomplex. 

Seven-a-Side

Seven-a-Side 1963/64 - rugbyclubhilversum.nlOok het seven-a-sidetoernooi wordt op 10 mei 1964 georganiseerd in Hilversum. RCH haalt de finalepoule samen met PUC uit Parijs en de LSRG. Daarin verliest het met 23-3 van de latere winnaar PUC en met 10-0 van de LSRG. PUC en LSRG spelen met 8-8 gelijk. Door een beter doelsaldo is PUC de winnaar.

Van Broekhuizenbeker

Op een bestuursvergadering van de NRB op 21 maart 1964 wordt over het wedstrijdprogramma 1963-1964 gesproken. Om de competitie tot een goed einde te brengen wordt er gestemd over twee voorstellen:

  • Een afvalcompetitie voor de bovenste acht. Daarbij worden zeven teams aan de kant geschoven. Of
  • De Competitie zo goed mogelijk uitspelen. Uiteindelijk wordt er voor gekozen de competitie zoveel mogelijk uit te spelen.

In die competitie wint AAC de Van Broekhuizenbeker met 27 punten uit 14 wedstrijden. Omdat RCH in het begin van het seizoen verliest van AAC met 8-3 en met 11-0 van de DSR-C, eindigt het met 24 punten op de tweede plaats.

Thomas Cook

Deze Pasen, van 26 maart tot en met 30 maart 1964, maakt RCH weer zijn toer naar Thos. Cook in Londen. En wederom schotelen de Engelsen RCH een gelikt programma voor met op zaterdag en zondag wedstrijden tegen Thos. Cook. Helaas ontbreken de uitslagen.

Tour Thomas Cook 1963/64 - rugbyclubhilversum.nlVanwege het derde bezoek aan Londen verzorgt Thos. Cook een speciaal feestdiner in hun clubhuis met een ‘Record Dance’ en een zangwedstrijd tussen de Londense en Hilversumse koren.

Op maandag 30 maart maakt het Hilversumse gezelschap van 22 man en acht vrouwen met Thos. Cook een uitstapje buiten Londen. Met een bus wordt afgereisd naar Southend. De pier van Southend loopt ruim twee kilometer de riviermonding van de Theems in. Het is daarmee de langste pier van de wereld. Bovendien is er veel vermaak in de omgeving. Kortom een prachtig einde van een al traditionele RCH-trip.

Vriendschappelijk

Naast de competitie en vriendschappelijke wedstrijden tegen Nederlandse ploegen zijn er weer veel wedstrijden tegen buitenlandse teams.

Op 29 september speelt RCH tegen de RAF Transport Command uit Huntingtonshire. Het heeft op dezelfde dag voor de voetballers van dit RAF-team ook een voetbalwedstrijd tegen de RAF Base in Eindhoven geregeld. Daarnaast zijn er de gebruikelijke uit- en thuiswedstrijden tegen Bracht, Grobbedonk en RAOC Brussels.

Nieuwe tegenstanders zijn op 19 oktober het Kingston College, op 17 november SC Varel uit West-Duitsland en op 30 maart 1964 Leeds RFC. Op Paaszaterdag speelt R. Horsfield XV tegen de Hilversumse thuisblijvers.

Nederlands XV

Na een wedstrijd op vijf oktober van het Nederlands bondsteam tegen het 30-jarige AAC, speelt Nederland op 13 oktober in Rüsselsheim tegen West-Duitsland B. Gelukkig staat er in de Deutsche Rugby Zeitung een verslag. Vooral omdat het voor Nederland een gedenkwaardige interland wordt. Het verrast na tien wedstrijden tussen beide landen met de eerste zege 12-13.
Wessel Tabak opent de score, een try die door Joop de Valk van HRC geconverteerd wordt 0-5. Vlak voor en na het wisselen van speelhelft komen de Duitsers via strafkicks op een 6-5 voorsprong. Een strafkick van De Valk betekent 6-8. Twee tries van de Duitsers zorgen voor 12-8. Kat in het bakkie denken de Duitsers. Maar Nederland geeft niet op. Jan Rosman zorgt in zijn eerste interland met een try voor de 12-11 aansluiting en De Valk zorgt met zijn geslaagde conversie  voor de eerste winst op West-Duitsland 12-13. Van RCH speelden: Wessel Tabak, Aart Baartwijk, Jan Rosman, Pim Ooms en Frits Frankfort.

Een Nederlands selectieteam, dat later omschreven zal worden als de Witte Raven, speelt op zaterdagochtend 15 februari 1964 vroeg in Lyneham in Wales tegen de RAF Lyneham en een dag later tegen de RAF Colerne. Zaterdagmiddag bezoekt het gezelschap in Cardiff Arms Park de wedstrijd Barbarians – All Blacks (36-3). De Hilversummers die deze toer meemaken zijn: Gert van Reenen, Joop van der Waarden, Frits Frankfort, Aart Baartwijk, Jan Rosman en Karel van Spengen.

Diversen

Op 1 oktober wordt Karel van Spengen weer voorzitter, Aart Baartwijk secretaris en Jos van Dalen wedstrijdsecretaris. Op de NRB-bondsvergadering wordt Van Spengen gekozen tot bestuurslid en Baartwijk wederom tot lid van cc. Op 6 maart stopt Jan Kramps in de Hilversumse Sportraad. Zijn plaats wordt ingenomen door Pim Ooms.

Aan het eind van het seizoen is er nog een pittige brief van Teddy Lacroix als secretaris-generaal van de Belgische Rugbybond. Op 5 april 1964 is België – Nederland gespeeld (uitslag onbekend).

Omdat de NRB pas 24 maart 1964 reageert op de schriftelijke bevestiging van de Belgische bond van 24 januari 1964 kan de geplande wedstrijd voor de jeugdteams niet doorgaan. Ook Nederland – Flandres-Francaises kan niet doorgaan omdat Nederland pas drie dagen voor de geplande datum reageert. Ook het Deutsche Rugby Verband klaagt over de slechte en vooral late communicatie van de NRB.
Misschien ook een reden dat veel uitslagen van wedstrijden niet tot ons komen (CdH)