Die Bosbok van november 1962 meldt dat RCH na acht jaar eindelijk een eigen veld krijgt. Een maand later is het zover. 14 december komt het officiële schrijven van de gemeente. Op het nieuwe sportcomplex aan de Berensteinseweg gaat RCH een nieuw leven tegemoet. Het hoeft niet meer te bedelen bij verenigingen als Victoria of HHC (dat verliep overigens altijd prima). Een ongekende luxe. Er moet gebouwd en verbouwd worden aan een nieuw clubhuis en …. er moet geld komen, inderdaad veel veel geld.

Rugby Club Hilversum - verbouwing ketelhuis 1
Rugby CFlub Hilversum - verbouwing Ketelhuis 2
verbouwing Ketelhuis

Op 12 januari 1963 begint het bouwspektakel aan het Ketelhuis van de voormalige kininefabriek, het nieuwe clubhuis van RCH.

Eerst worden honderden zakken kunstmest en kruiwagens met papieren zakken versjouwd, puingeruimd, kozijnen afgekrabd, stalen stellingen gebouwd, plafonds betimmerd, enzovoort. Daar begint het mee. En natuurlijk is er tijdens de hele verbouwing de harde roep om mensen die in de felle kou willen helpen. Het waren nog winters met bittere kou en dus geen wedstrijden.

Rugby Club Hilversum - verbouwing Ketelhuis 3
verbouwing Ketelhuis

Natuurlijk blijft er de roep om geld. Zo worden er glazen en balpennen verkocht en geven veel leden wat ze missen kunnen. Na het touwtrekken en de viswedstrijden wordt op 29 december een Oudejaars puzzelrit gehouden. Die gaat van de ‘Drie Sneetjes’ in Ankeveen naar De Maartenshof in de Hollandse Rading.

Met de buren HHC en Altius worden uiteraard ook afspraken gemaakt over onder meer de toegangswegen, de bestrating, parkeren, de staat van de velden en de officiële opening op 24 augustus 1963 door de Hilversumse burgemeester Boot. En natuurlijk moeten er contracten voor de inwendige mens, zoals met Heineken worden afgesloten. Al deze activiteiten gebeuren onder de bezielende leiding van Karel van Spengen.

Europacup
Rugby Club Hilversum - Europacup poster 1962

Europacup poster

Dit seizoen speelt RCH voor het eerst om de Europacup.

Het is ingedeeld met RSC Anderlecht en 1908 Ricklingen uit Hannover. Op 21 april speelt het dan in Nederland nog ongeslagen RCH tegen Anderlecht en wint. De wedstrijd tegen Ricklingen wordt op 8 juni 1963 in Hilversum gespeeld en met astronomische cijfers verloren. Ricklingen – Anderlecht gaat niet door omdat Anderlecht niet over genoeg spelers beschikt.

RCH: 1ste rij: John Smit, Jaap Smallenburg, Jan Kaljee. 2de rij: Cor de Heus, Jan van Altena. 3de rij: Wessel Tabak, Bob Maidment, Jan de Loos. Halfs: Pim Ooms, Aart Baartwijk. Centers: Frits Frankfort, Joop van der Waarden. Wings: Piet van de Hurk, Jan Rosman. Fullback: Gert van Reenen.

Béchetbeker
In een bijna gebruikelijke finale tegen AAC verovert RCH voor de eerste keer in zijn bestaan het toernooi dat elk seizoen de rugby-competitie bij Te Werve opent: de Béchetbeker. Het seizoen wordt ook weer traditioneel afgesloten met het Seven-a-sidetoernooi in Den Haag dat wordt gewonnen door de DSR-C.
Thomas Cook

Traditiegetrouw wordt met de Paasdagen op 13 en 14 april 1963 wederom Thos. Cook uit Londen ontvangen. Er is echter een verschil met de twee eerdere ontvangsten. Het clubhuis is al zo vergevorderd dat de Engelse gasten daar ontvangen kunnen worden. Op 22 augustus wordt het nieuwe sportcomplex geopend is de planning.

Dit jaar geen demonstratie-wedstrijden in verre steden maar zaterdag op eigen terrein. ‘s Avonds wordt er naast het zingen en het bier de film ‘Hou bouwen we een clubhuis’ vertoond. De volgende dag speelt Thos. Cook tegen AAC en ontvangt RCH de London Scottish. Helaas er zijn geen uitslagen te vinden, wel een hartelijk dank aan de leden dat ze ‘ons’ Thos. Cook zo naar de zin hebben gemaakt.

Er is ook een dankbrief van de Engelsen voor de geweldige Paasdagen bij de ‘leading club in Holland’ en veel succes in de competitie en de vervolmaking van het clubhuis.

Vriendschappelijk

Er zijn natuurlijk ook vele anders interessante ontmoetingen met buitenlandse teams.

Zo is er een mooie opening van het seizoen op 26 augustus 1962 tegen 1908 Ricklingen uit Hannover. Inderdaad de Europacuptegenstander, zo wordt in Die Bosbok vermeld. Zowel het onderbrengen van de gasten als de 14-0 nederlaag worden met vreugde beschreven. Een week later speelt RCH voor een groot publiek tegen ILEY RFC uit Noord Engeland en wint in een aantrekkelijke wedstrijd met 14-8.

Op 14 oktober speelt Grilik voor het eerst mee in de tweede rij van het tweede. Grilik blijkt een 19-jarige 1,93 m grote en 96 kg wegende Zuid-Afrikaanse jeugd international. Helaas blijft hij niet lang. Op 3 en 4 november toert RCH met het eerste en een jeugdteam naar Brussel voor wedstrijden tegen SCAB en de Kituro jeugd. Het eerste speelt met 3-3 gelijk tegen SCAB. De RCH-jeugd wint met 21-9 van de Kituro jeugd. Op 25 november volgt een met 25-0 verloren wedstrijd In Grobbedonk.

Dan volgt een lange winterpauze tot eind maart 1963 waarin alles wordt afgelast. Op 8 mei 1962 wordt de zoon van Jan van Altena, John lid van RCH. In de toekomst zal de rugbywereld nog veel van hem horen.

Internationaal

Nederland verliest met 24-6 van de veel sterkere Noord Fransen. Volgens de NRB lag dat aan de slappe voorbereiding van de Nederlanders. In de nacht voor de wedstrijd het hotel binnen stommelen, geen vaantje voor de Fransen en te elfder ure een niet gekozen speler opstellen. Het reisgeld voor de begeleider van dit team is volkomen over de balk gesmeten. Geen misselijk commentaar. De Hilversumse spelers waren: Pim Ooms, Frits Frankfort, Aart Baartwijk, Henk Rootselaar, en Wessel Tabak die een Nederlandse try scoorde.

De voor 24 maart 1963 vastgestelde wedstrijd België – Nederland is door de Belgen afgezegd. Zij beschikken niet over een accommodatie.

In het bondsbestuur nemen Jan Kramps en Karel van Spengen plaats. Aart Baartwijk blijft lid van de controlecommissie.

%d bloggers liken dit: