RCH krijgt dit seizoen met serieuze veldproblemen te maken. Door een gebrek aan Hilversumse terreinen en de bebouwing van het veld aan de Nieuwe Havenweg, achter de groenteveiling, moet RCH uitkijken naar alternatieven. 

Rugby Club Hilversum - Karel van Spengen

voorzitter Karel van Spengen

Bovendien heeft RCH het veld achter de groenteveiling ook uitgeleend aan de SIOS dat daarop al met vijf teams speelt. RCH kan af en toe gelukkig uitwijken naar de velden van Victoria, DOSV, Hilversumse Boys en de Handbalclub.

Voorzitter Karel van Spengen treedt stevig en goed op tegen de gemeente. Het lukt om een weiland bij de kininefabriek van januari tot mei 1961 gratis ter beschikking te krijgen. Het weiland wordt door de spelers omgebouwd tot een goed rugbyveld met kleedkamers met water en elektra in het oude lab van de kininefabriek

van Broekhuizenbeker

In het wedstrijdprogramma voor het kampioenschap van Nederland, de van Broekhuizenbeker, worden de verenigingen ingedeeld in twee poules. Poule A: RCH, AAC, ’t Gooi, Nijenrode en DSR-C 2. Poule B: Te Werve, DSR-C, RCE, RRC, HRC, en RCH 2. De nummers 1 en 2 van beide poules gaan naar de finalepoule. Op zondag 6 mei verliest RCH de finale om de van Broekhuizenbeker in een onplezierige wedstrijd van AAC.

Seven-a-side in Hilversum

Op 14 mei 1961 organiseert RCH het Seven-a-sidetoernooi. Het slaagt geweldig, in alle opzichten. In derde rond verliest RCH van AAC en wordt derde door een 21 -3 overwinning op DSR-C 2. AAC verliest de finale met 15-6 van SHAPE uit Parijs.

Rugby Club Hilversum - sevens team 1960
Staand v.l.n.r.: Aart Baartwijk, Wim Ouwerkerk, Ton van Beek. Zittend v.l.n.r.: Johan Koppel, Joop Gorel, Gerard Zomer, Gert van Reenen
Europacup

In een vergadering van de FIRA wordt besloten dat de kampioenen van West-Duitsland, België en Nederland voor de eerste maal tegen elkaar uit zullen komen voor de Europacup. Na wat gehakketak gaat dit toernooi gelukkig toch door. Hoewel uitslagen niet zijn gevonden is te lezen dat 1908 Ricklingen uit Hannover, SCAB uit Brussel en RCH de gelukkigen zijn. RCH speelt in Brussel gelijk tegen SCAB maar moet het op 28 mei in Hannover afleggen tegen Ricklingen evenals SCAB. Dus Europa Meister 1960 –1961 is 1908 Ricklingen.

Vriendschappelijk

Naast de gebruikelijke Nederlandse tegenstanders speelt RCH een groot aantal vriendschappelijke wedstrijden tegen vooral Britse legerteams. Zoals tegen en in Grobbedonk op 4 december en op 22 januari 1961 in Hilversum. Tegen de RAF Butzweilerhof op 13 november in Keulen en op 12 maart 1961 thuis. De RAF Brüggen is de tegenstander op 25 september in Duitsland en op 12 februari 1961 in Hilversum. 19 Maart 1961 wordt in Brussel de driekamp met SCAB en de Universiteit van Rijsel gespeeld. Het seizoen wordt al bijna traditioneel voor de vierde keer op rij geopend met een wedstrijd tegen de Bradford & District Rugby Touringclub. En er zijn de gebruikelijke demonstratiewedstrijden tegen AAC op 3 juni 1961 in Deventer en op de Tweede Pinksterdag in Oude Niekerk.

Thomas Cook

Ook al bijna onvermijdelijk is met Pasen 1961 de tweede trip van RCH naar Thos. Cook. RCH vertrekt op ‘witte’ donderavond 30 maart met vier vrouwen en 24 mannen in een DC3 naar Gatwick en verder met de trein naar Londen. Daar worden de meesten ondergebracht bij spelers van Thos. Cook. Een klein deel slaapt in het Belgrave House Hotel in Londen.

De volgende dag wordt, na het winkelen, een bezoek gebracht aan de London Zoo in Regent’s Park en aan Madame Tussauds wassen beelden. ’s Avonds bewondert het gezelschap de prachtige lichtbeelden op Piccadilly Circus, Leicester Square en Trafalgar Square.

Zaterdag na het winkelen in Regent Street en Oxford Street ontmoet RCH in Kadbrooke een nieuwe tegenstander: de Old Askeans, in de 17de eeuw opgericht door Sir Robert Aske. Met een toch wat partijdige scheidsrechter winnen de Old Askeans in een gelijk opgaande strijd met 22-5. Een warm bad en een gezellig feest maken het toch tot een memorabele herinnering.

Rugby Club Hilversum - Old Askeans vs RCH 1960
Old Askeans vs RCH (Tour 1960)

Zondag op het inmiddels bekende Ravensbourne verliest RCH weer. Nu met 10-5 van Thos. Cook. Na een bezoek op een regenachtige maandag 3 april aan het Windsor Castle en een meeslepend gezongen afscheid van hun Engelse vrienden op het Liverspoolstreet Station vliegen de Hilversummers vanaf Gatwick weer naar Schiphol.

Trouwen, trouwen, trouwen en trouwen
Het begin van het seizoen 1960 – 1961 was voor velen een feest. Maar het waren vooral vier RCH-spelers die het seizoen grandioos begonnen. Op 17 september trouwt Victor Tokarenko met Lilian Meijer. Johan Koppel en Marijke van Woerkom kunnen niet achterblijven. Zij huwen op 1 oktober. Aart Baartwijk en Wil Hebing volgen op 2 november en 28 december sluiten Cor de Rie en polo-keepster van de Robben Maria van Reenen al die feesten en het jaar 1960 af met hun huwelijk.
Rugby Club Hilversum - Wil Hebing & Aart Baartwijk
Wil Hebing & Aart Baartwijk
Rugby Club Hilversum - Maria van Reenen & Cor de Rie
Trouwfoto Maria van Reenen & Cor de Rie