4e kampioenschap op rij

De wedstrijden om de Van Broekhuizenbeker worden dit seizoen voor het eerst in twee poules gespeeld. Poule A: Te Werve, HRC, DSR-C, RRC en RCE. Poule B: ’t Gooi, AAC, RCH en Nijenrode. 

De nummers een en twee daarvan treffen elkaar in een halve competitie. De finale gaat in Delft tussen Te Werve en RCH, die de Hilversummers wederom winnen.

Vriendschappelijk

Ook wordt weer een groot aantal vriendschappelijke wedstrijden gespeeld waarvan de uitslagen helaas niet altijd bekend zijn. De NRB meldt in zijn jaarverslag dat nog niet alle verenigingen zijn doordrongen van het feit dat wedstrijden aangemeld moeten worden en uitslagen moeten worden doorgegeven.

Een overzicht van de vriendschappelijke wedstrijden van RCH dit seizoen: 7 februari en 6 maart RCH – RAF Brüggen uit en thuis, 28 februari en 13 maart RCH – Goch RAF uit en thuis, 27 maart en 3 april RCH – RAOC Herentals. Ook op 3 april speelt RCH thuis tegen St. Mary’s College. Dan is er nog het seven-a-side toernooi op 1 mei in Hoek van Holland (41 Garrison) en een demo op 5 mei in St. Anna Paulowna.

Thomas Cook

Maar de interessantste ontmoeting is met de Paasdagen het tweede bezoek van Thos. Cook. Ook nu weer een groot feest met bezoeken aan de Heineken Brouwerij en de Keukenhof. Maar het accent ligt natuurlijk op de wedstrijden. Zaterdag 16 april winnen de Engelsen met 15-6 van ’t Gooi. Een dag later staat de belangrijkste wedstrijd op het programma: RCH – Thos. Cook op het veld van de VV Helmond. RCH speelde daar een zwakke wedstrijd. Na een 8-3 achterstand in de rust en even later een 9-8 voorsprong wordt het toch Thos. Cook dat via een goal in de slotfase met 13-9 aan het langste eind trekt.

De Helmondse bezoekers kregen ook een uitgebreide schriftelijke uitleg hoe rugby gespeeld moet worden. Het is aardig om daaruit een paar strofen te melden. Over de scrum wordt gemeld: ‘RCH beschikt over een compacte ‘duwmachine’ met stevige voorspelers die gezamenlijk 1600 pond wegen. Het heeft tevens snelle buitenspelers die de 100 meter binnen 11,6 seconden lopen. Rugby is niet te vergelijken met een andere veldsport. Hard maar uiterst fair. It’s man’s game’.

Internationaal

Het internationale seizoen opent met de zesde interland, de tweede na de oorlog, West-Duitsland – Nederland op 13 september in Heidelberg.

De reeks begint in 1933 in Düsseldorf, door Duitsland met 23-0 gewonnen. De eerste interland in Nederland in Maastricht in 1934 gaat met 21-0 verloren, evenals de wedstrijden in 1935 in Keulen met 11-5 en 1936 in Hilversum met 28-16. Na de oorlog is er pas weer een interland in 1958 in Eindhoven. Ook daar wint West-Duitsland met 24-0.

Die ellende is in 1959 nog niet over. De zesde wedstrijd op 13 september wordt in Heidelberg ook verloren en nog wel met de grootste cijfers: 39-0. Van RCH namen deel Aart Baartwijk, Frits Frankfort en Gert van Reenen. Als excuus mag gelden dat spelers hun eigen reiskosten moeten betalen en dat houdt een aantal spelers thuis.

Op 6 december speelt de Nederlandse ploeg tegen de Tactical Air Force uit West-Duitsland. Uitslag onbekend. Zondag 8 mei wordt het internationale seizoen afgesloten met de interland Nederland – België in Delft. Nederland wint met 13-4. Hilversummers: Gert van Reenen, Johan Broekhuis, Henk Giel, Jan Kaljee, Pim Ooms en Jan de Loos.

Bestuur
Dit seizoen wordt Gert van Reenen secretaris en doet de latere voorzitter Jan Kramps zijn intrede als voorzitter. Het bestuur bestaat in 1960 uit Karel van Spengen, voorzitter; Gert van Reenen, secretaris; Frits Frankfort, penningmeester; Pim Ooms wedstrijdsecretaris. Leden: Aart Baartwijk, Johan Koppel, Jan van Altena en Jan Kramps. Een bestuur dat aandringt op nieuw terrein omdat het veld achter de groenteveiling is voorbestemd als industrieterrein.