Het seizoen 1958 begint op 22 augustus met een uitgebreid verhaal in het ‘Nieuwsblad voor alle sporten in het Gooi: Gooisport’. Op de voorpagina staat onder de simpele titel ‘Rugby’ een uitgebreid verhaal over zijn bakermat Engeland, over de internationale verhoudingen, over vooroordelen, en over RCH. Hier consequent HRC (Hilversumse Rugbyclub) genoemd. Over het nationaal kampioenschap in 1957 en zijn internationale programma. Ook de internationals worden genoemd.
Roemenië

Opvallend is de correspondentie van RCH over een interland tegen Roemenië. ‘Een onvergetelijke rugbyshow die in ons land nooit te zien is geweest.’ Hierbij wordt opgemerkt dat het Hilversumse XV alle nationale spelers in zijn gelederen heeft en dus toestemming van de NRB om de wedstrijd als Nederland – Roemenië te betitelen. De wedstrijd stond gepland voor zondag 14 september 1958 in Venlo. Alhoewel er op 10 oktober 1937 er tijdens een toernooi in Frankrijk een wedstrijd werd gespeeld die door de Roemenen met 42-5 werd gewonnen en er een jaar later met 3-3 gelijk werd gespeeld, is er van dit voornemen weinig bekend. Of deze wedstrijd dus gespeeld is? Helaas we weten het niet.

Wedstrijden?

Helaas ja. Vanzelfsprekend worden er dit seizoen wel wedstrijden gespeeld. Jammer genoeg zijn (nog) niet alle uitslagen gevonden. En zijn alle wedstrijden wel doorgegaan? Een beeld van het seizoen: 24 augustus RCH – Bradford, 21 september RCH – Goch RAF, 19 oktober RCH – RAOC Herentals, 26 oktober RCH – Great Western Railways, 4 januari RCH – Pembroke College uit Cambridge.

Dan is er nog het seven-a-side toernooi op 3 mei. Op 20 december speelt het Nederlands XV met Cor de Rie, Jan Kaljee, Jaap Smallenburg, Frits Frankfort en Gert van Reenen tegen het Rhine District XV.

Van Broekhuizenbeker
Ook nu heeft RCH blijkbaar de Van Broekhuizenbeker weer gewonnen. Dus is het voor de derde achtereenvolgende maal kampioen van Nederland. Hoera.
De eerste Engelandtrip

Rugby Club Hilversum - eerste Engeland tourGelukkig is er wel duidelijkheid over de eerste buitenlandse toer. Met Pasen van 27 t/m 30 maart 1959 naar Thos. Cook in Londen. Op vrijdagochtend vertrekt de ploeg met twintig mannen en zes vrouwen naar Zestienhoven. Vanaf daar wordt in een Vickers Viscount gevlogen naar het Blackbush vliegveld bij Londen. Om kwart over negen arriveert het gezelschap op het Liverpool Street Station in Londen. Dat is direct glorieus winkelen in Oxford Street en Regent Street. Lunchen bij de leden thuis waar de spelers zijn onder gebracht. Zes Hilversummers slapen in Hotel Corona.

’s Middags speelt RCH, in nieuwe door Thos. Cook gekochte shirts, tegen het Sterke Southern Railways. De Hilversummers verliezen met 24-0. Rugby Club Hilversum - Rugby Songs foto 2 Engeland tourMaar de zangrepetities bij Hans van Willigenburg thuis werpen hun vruchten af. ‘Why was he born so beautyful. Why was he born at all. He’s no fucking use at all’ en andere songs klinken luidkeels in Railways ‘station. De volgende dag weer een spannende wedstrijd, nu tegen gastheer Thos. Cook. In de stromende regen wordt het vooral een wedstrijd voor de voorwaartsen. In de eerste helft scoort Aart Baartwijk een magnifieke try. Twee geslaagde penalty kicks van John Keston doet de wedstrijd met 6-3 doorslaan naar Thos. Cook.

Rugby Club Hilversum - teamfoto Engeland tourNa een geslaagde avond in het clubhuis met de nodige bierestafettes en de ontvangst van een prachtige Thos. Cook beer (inderdaad beer) wordt het de volgende dag met een dubbeldekker ‘sightseeing’ in Londen. Vroeg op de maandagmorgen is het gezelschap met veel goede en nieuwe vrienden terug in Hilversum.