't Gooi vs RCH BeNeCup

Naarder winst in finale om landskampioenschap blijkt tijdens BeNeCup geen toevalstreffer

Peter Pos in de Gooi- en Eemlander van 17 september 2018

De finale om het landskampioenschap ging een paar maanden geleden tussen ’t Gooi en Hilversum. De twee rivalen kwamen elkaar zaterdag alweer tegen. Net als de vorige keer was ’t Gooi de sterkste en won met 22-19.
Om de competitie aantrekkelijker te maken, besloot de rugbybond om het seizoen te beginnen met de strijd om de Benecup. Twee poules van vier met elk twee topclubs uit Nederland en twee topclubs uit België. Het lot verbond ’t Gooi en Hilversum aan elkaar. Beide grootmachten wonnen eenvoudig van hun Belgische tegenstanders La Hulpe en Soignies.
De derde wedstrijd om de Benecup was niet alleen beslissend wie van de twee Gooise rivalen komende zaterdag de finale speelt, maar meteen ook de eerste competitiewedstrijd in de ereklasse. Dit laatste om het seizoen niet te lang te laten worden. Doordat er wat te halen viel, waren beide ploegen extra gemotiveerd en dat was goed terug te zien aan het spel.

't Gooi vs RCH BeNeCup
Quermy Warmerdam doet er alles aan om te proberen de bal van ’t Gooi-speler Huey van Vliet te ontfutselen. Rechts Dirk Danen.
(foto: Studio Kastermans)

,,Door de Benecup moet je meteen pieken aan het begin van het seizoen’’, legde Hilversum-speler Dirk Danen uit. ,,Wij wilden deze cup echt winnen, zeker na die verloren finale om het landskampioenschap. De eerste twintig minuten waren we ook heel dominant.’’
Ook al was ’t Gooi het meest in balbezit, Hilversum stond na achttien minuten op een comfortabele voorsprong na scores van Jens Bastiaansen en Eddie Roche. Bovendien wist Marcus Holden wel raad met de conversies: 0-14.
Die tussenstand was even schrikken voor de thuisploeg die zoveel energie in de openingsfase had gestoken. ,,Het gaat om kansen maken en ze verzilveren’’, reageerde Melvin Gale nuchter. ,,Wij waren dreigender, maar kwamen niet tot scoren. Zij kwamen twee keer in ons gevarengebied en maakten het goed af.’’

Nog voor rust kwam ’t Gooi terug. Opvallend was dat Gale een eenvoudige conversie miste. Daar baalde de kicker zelf nog het meest van. ,,Zo’n kick neem je tijdens de training honderdduizend keer en juist tijdens zo’n wedstrijd vergeet je even de techniek. Dat is onacceptabel. Dinsdag is het weer een uurtje eerder op de training komen om te oefenen.’’
,,Gelukkig kon ik het snel uit mijn hoofd zetten’’, vervolgde Gale. ,,Je hebt vijftig meter de tijd om er over na te denken, daarna sta je weer in je positie en gaat het spel door.’’ ’t Gooi kwam een paar keer goed door de defensie van Hilversum en dat leverde een serie van 22 punten op. Toen Norbecio Mambo de stand op 22-14 zette, leek de buit binnen voor de landskampioen.
Daar dachten Danen en zijn ploeggenoten anders over. Er kwam een enorm slotoffensief van de recordkampioen. Danen zelf drukte acht minuten voor tijd de bal over de lijn, hierdoor was het verschil nog maar drie punten. Hilversum kwam een paar keer in de buurt van de achterlijn, maar ’t Gooi hield stand.

,,We waren er heel dichtbij’’, verzuchtte Danen, die al vanaf zijn zeventiende bij Hilversum speelt. ,,Maar hun verdediging stond heel goed, we konden niet voorbij de lijn komen. Dit verlies is balen. Nu moeten we ons maar richten op het landskampioenschap. We hebben nu twee keer op rij van ’t Gooi verloren, maar dat zegt niet dat we kansloos zijn tegen ze. De verschillen zijn heel klein en wij hebben niet ons beste rugby laten zien.’’

’t Gooi speelt zaterdag de finale om de Benecup. Als er een Belgische tegenstander was geweest, zou er in Brussel gespeeld worden. Doordat DIOK met 51-8 van Oemoemenoe won, is die ploeg de andere finalist en wordt er in Amsterdam gespeeld. Gale is er blij mee. ,,Voor mij is dat lekker dichtbij en ik ben er ook wel trots op dat we een Nederlandse finale hebben. Dat zegt toch iets over de kracht van onze competitie.’’

Geplaatst in BeNe Cup.