BeNecup telt mee in ereklasse

’t Gooi en Hilversum treffen elkaar op 15 september voor het eerst dit seizoen.

Landskampioen ’t Gooi en runner-up Hilversum maken zich op voor een gloednieuwe seizoensstart. De twee beste rugbyclubs van Nederland openen komend weekeinde beide thuis tegen Belgische topclubs. Het is de aftrap van de nieuwe Benecup.

Liefhebbers zouden zaterdag bij beide duels een kijkje kunnen nemen, want om 15.00 uur speelt ’t Gooi in Naarden tegen La Hulpe en om 17.00 uur begint op het sportpark aan het Kininelaantje de wedstrijd tussen Hilversum en Soignies. Een week later volgen in deze poule twee uitwedstrijden in België en de derde poulewedstrijd is op zaterdag 15 september ’t Gooi – Hilversum. Die wedstrijd telt ook meteen mee voor de competitie in de ereklasse. Een week later is de finale van de Benecup, waarin de poulewinnaar het opneemt tegen de winnaar uit de andere poule, met uit Nederland DIOK en Oemoemenoe. Die eindstrijd is in Brussel, tenzij het twee Nederlandse clubs zijn. Dan wordt de wedstrijd in Amsterdam gespeeld.

Daarmee wordt wellicht een eerste stapje gezet richting een Europese competitie, wat een wens is van ’t Gooi en Hilversum vanwege de geringe concurrentie in eigen land. De grote vraag voor de nieuwe jaargang is of de verenigingen nationaal opnieuw de dienst met zijn tweeën zullen uitmaken. Het Leidse DIOK, dat afgelopen seizoen al aan de deur klopte, heeft zich versterkt met zeven buitenlanders: een Argentijn, een Nieuw-Zeelander, een Fransman, een Portugees, een Zuid-Afrikaan en twee rugbyers uit Hongkong.

Bij de Gooise clubs zijn minder grote wijzigingen, al lijken ze er ook niet zwakker op te zijn geworden. De onttroonde kampioen Hilversum moet het doen zonder Marinus du Preez, die terug is naar Zuid-Afrika omdat zijn verblijfsvergunning is verlopen. Voor zijn positie is Vi Tafua aangetrokken, een Samoaan die eerder in Spanje actief was. Andere nieuwkomers zijn Nieuw-Zeelander Eddie Roche en Fransman Charles Mene, die in Hilversum is neergestreken omdat zijn vrouw bij Nike is gaan werken. Tenslotte is Ben Stew terug van een wereldreis.

Bij ’t Gooi twee nieuwe Nieuw-Zeelanders met beiden een Nederlands paspoort: nummer acht Andrew Hill en flanker Ben Hamelink. Sean Pickup is terug van een langdurige blessure. Daar tegenover staat dat Mart Steenhagen en James Colvin gestopt zijn. Arno Macken gaat binnenkort zijn studie in de VS afronden en de Naarders hopen dat hij bij de play-offs weer kan aansluiten, terwijl Robin Kok nog steeds in Australië verblijft.

De Naarders speelden slechts één oefenwedstrijd in de voorbereiding, maar maakten daarin al wel indruk door Belgisch landskampioen Dendermonde met 40-5 te verpletteren. Zo makkelijk als de uitslag doet vermoeden ging het overigens niet, het ging redelijk gelijk op en pas in de slotfase werd dankzij een betere conditie afstand genomen.

Ook Hilversum gaat in de ’winning mood’ de Benecup in. Anderhalve week geleden werd rugbyclub Luxemburg in eigen huis met 17-87 verslagen en afgelopen zaterdag was het tegen de Duitse nummer twee Frankfurt 1880 een stuk spannender: 14-10, dankzij een winnende Hilversumse try in de slotminuut van de wedstrijd.

Geplaatst in Geen categorie.