In den beginne

Rugby Club Hilversum is in 1954 opgericht door Frits “Feyke” Frankfort, Cor de Rie, Joop Gorel, Pim Ooms en Jan van Altena. Deze mannen zagen mogelijkheden  voor een tweede rugbyvereniging in het Gooi. Zelf vonden zij Naarden namelijk te ver fietsen. De oprichtingsvergadering vond plaats op donderdag 25 september 1954 in, hoe kan het ook anders, de kroeg te weten “de Jonge Graaf van Buren”. Hier is de vereniging Rugby Club Hilversum dus officieel van start gegaan. Cor de Rie en Frits Frankfort vormden het waarnemend bestuur van de rugbyclub in oprichting.

Ons eerste officiële bestuur bestond uit: K. van Spengen, voorzitter; F. Frankfort, secretaris; B. Kolman, penningmeester en P. Ooms en A. Baartwijk beide als commissaris. De samenstelling van de statuten en het huishoudelijk reglement werd overgelaten aan: C. de Rie, F. Frankfort en J. van Altena. De contributie bedroeg fl. 20,– per jaar.

Veel leden kwamen over van RC ’t Gooi en  het bestuur van de club in oprichting had ook een advertentie geplaatst in de lokale krant. Mede daardoor kon Rugby Club Hilversum vanaf de oprichting meteen al een volledig team in het veld brengen.

Natuurlijk hadden we niet meteen de beschikking over een eigen veld, maar ook toen waren we al een bijzonder vindingrijke vereniging. Onze eerste officiële wedstrijd vond plaats op 7 november 1954 tegen A.A.C. op een plek waar later, maar dan iets verderop, ons sfeervolle clubhuis zou verrijzen. Dat is ook onze vaste stek geworden: Sportpark Berestein. De heer C.A.M.  Dekker, ambtenaar lichamelijke opvoeding, was ook bij deze wedstrijd aanwezig om de allereerste kick-off te verrichten.

Inbreng

Onze club heeft door de jaren heen veel internationals voortgebracht. Niet alleen bij de heren, ook bij het damesrugby is de inbreng van Rugby Club Hilversum van onschatbare waarde. Mannen zoals Frits Frankfort,  Jan Rosman, John van Altena, en de familie Visser (Marc, Tim en Sep). Of onze dames zoals Irma Slomp en Joyce van Altena. Het zijn slechts een handvol namen die namens onze club door de jaren heen naar de nationale selecties zijn afgevaardigd. Ook voor succesvolle (bonds)coaches wist men de Hilversummers te vinden. Om er maar een paar te noemen: Frits Frankfort, Ben Dortmund, John van Altena, Gert van Reenen, Richard Majoor, Robert Balkestein en Rob Brouwer. Allemaal namen die nog steeds klinken als een klok in de nationale rugby gelederen.